Strucla (drożdżówka) z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Strucla (drożdżówka) z jabłkami to świetna propozycja na kolacje. Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto;
    0,5 kg mąki,
    1 szklanka mleka,
    125 g masła,
    3 jajka,
    3 łyżki cukru,
    cukier waniliowy.

    Dodatkowo;
    1 kg jabłek,
    3-4 łyżki masła,
    pół szklanki cukru,
    żółtko do posmarowania

Strucla (drożdżówka) z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier.
    Odstawiamy na 15 minut.
    Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy i mąkę.
    Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • 2. Jabłka kroimy w ósemki.
    Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i jabłka.
    Dusimy aż jabłka zrobią się miękkie.Studzimy.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy jabłka i zwijamy rulony.

    Żółtko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.
    Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy