Strucla drożdżowa z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całą mąkę przesiać. Do miski wlać letnie mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru i
pokruszone drożdże. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 2-3 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki, cukru i jajko.Wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie (można też użyć miksera). Ponownie zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut). Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (wym. ok. 35x40cm). Ser wymieszać z cukrami i żółtkiem. Nałożyć na środek rozwałkowanego ciasta. Na ser wsypać jagody. Ciasto naciąć po dwóch
bokach na paski.
2.Zakładać na ciasto naprzemiennie. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut.Strucle posmarować rozmąconym jajkiem i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Gdy ostygnie można polać lukrem.
Komentarze