Strucla drożdżowa z serem i jagodami

0 (0 ocen)

Idealny letni deser z jagodami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki typ 550
    20g świeżych drożdży
    1 jajko+1 do posmarowania wierzchu
    1/2 szklanki mleka
    60g cukru
    50g masła

    Składniki na nadzienie:
    250g twarogu
    1 żółtko
    1/4 szklanki cukru
    cukier z prawdziwą wanilią
    1 szklanka jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla drożdżowa z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • strucla1 1. Całą mąkę przesiać. Do miski wlać letnie mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru i
    pokruszone drożdże. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 2-3 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki, cukru i jajko.Wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie (można też użyć miksera). Ponownie zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut). Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (wym. ok. 35x40cm). Ser wymieszać z cukrami i żółtkiem. Nałożyć na środek rozwałkowanego ciasta. Na ser wsypać jagody. Ciasto naciąć po dwóch
    bokach na paski.
  • strucla2 2. Zakładać na ciasto naprzemiennie. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut.Strucle posmarować rozmąconym jajkiem i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Gdy ostygnie można polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować