Strucla drożdzowa z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany rozczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
2.Po około 15-20 minutach dodać pozostałe składniki ciasta (margarynę rozpuścić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość wyjąc z miski i rozwałkować. Na cieście rozsmarować jagody i pokruszyć orzechy.
3.Ciasto zwinąć w rulon i przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25 cm). Ostawić w ciepłe miejsce aż podrośnie.
4.Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i ostudzić. Smacznego :)
Porady
Jagody wg przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jagody-do-ciasta
Komentarze