strucla

  • wyświetlono: 463 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

pomysł na makowe ciasto!

kasienka1987

Składniki

25 g drożdży
jajko
100 g margaryny
1/2 szkl. ciepłego mleka
3 szkl.mąki
aromat waniliowy
mała puszka masy makowej
łyźeczka cukru
3 łyżki bułki tartej
lukier do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

strucla

  • 1. Drożdże połaczyć z mlekiem , łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn margarynę rozpuścić i dodać do mąki. Dodać kilka kropli aromatu , wyrobić ciasto i odstawić do wyrosnięcia. Kiedy podwoi objętość rozwałkować je na prostokąt.Piekarnik rozgrzać do 200 *. Masę wymieszać z żółtkiem oraz bułką tartą. Rozsmarować równo na cieście. całość zrolować i zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do formy keksowej. piec 40-50 min. w 200 *C. po wystudzeniu polać lukrem .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciCiastomakświęta

Komentarze

Podobne przepisy

STRUCLA Z MAKIEM

Dodane przez: agus11013

Strucla z makiem

Strucla na śmietanie kremówce,...

strucla

Dodane przez: Anitka0804

Strucla w cieście krucho drożdżowym

Pyszna pulchna, pachnąca i puszysta...

Strucla drożdżowa z orzechami

Dodane przez: Magster

STRUCLA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI

Nie wyobrażam sobie Świat bez ciasta...

Strucla z makiem bez drożdży

Dodane przez: ewuska2016

Strucla z makiem bez drożdży

Prosta i szybka w przygotowaniu...

Strucla serowa

Dodane przez: kasiunia

Saska strucla serowa

Tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe...

strucla makowa

Dodane przez: Bożena Z.

Strucla makowa ze skórką pomarańczową

Pyszna.. smaczna i aromatyczna....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE