Strogonow z kurczakiem - gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami

4.5 (195 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gulasz drobiowy z papryką oraz pieczarkami to pożywne i szybkie danie jednogarnkowe. Dobrze smakuje z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1. 2 filety z kurczaka
    2. ½ papryki czerwonej
    3. ½ papryki zielonej
    4. 300 g pieczarek
    5. 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    6. 250 ml passaty pomidorowej
    7. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    8. Papryka słodka i ostra w proszku
    9. Oliwa do smażenia
    10. 2 łyżeczki masła do smażenia
    11. Sól i pieprz
    12. Natka pietruszki
    13. Opcjonalnie śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Strogonow z kurczakiem - gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni.
    2. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle w garczku. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy wszystko około 7-10 min.
    3. Podsmażone mięso z kurczaka dodajemy do pieczarek i cebuli i mieszamy razem.
    4. Dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy papryką ostrą i słodką w proszku.
    5. Zalewamy gorącym bulionem oraz dodajemy passate pomidorową i łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
    6. Mieszamy wszystkie składniki w garczku, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wszystko pod przykryciem około 10-15min.
    7. Opcjonalnie dodajemy 1-2 łyżki śmietany na koniec gotowania.
    8. Podajmy z posiekaną pietruszką i pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować