Strogonow wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso kroimy w paseczki (w poprzek włókna). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu po ok. 1 min. z każdej strony, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy. Mięso przekładamy do miski.
2. Pieczarki dokładnie płuczemy i każdą przekrajamy na 4 części.
3. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Tak samo kroimy ogórki kiszone.
4. Cebulę kroimy w pióra.
5. W sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki, następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino.
6. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości.
W trakcie gotowania dodajemy sól i cukier do smaku.
7. Do mięsa dodajemy sos z warzywami, ogórki kiszone.
Całość gotujemy jeszcze ok. 10-12 min.
8. Na koniec doprawiamy: musztardą i śmietaną 30% wymieszaną z odrobiną soli i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Całość zagotować.
9. Dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze