STROGONOW WIEPRZOWY

4.5 (143 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej.
Pyszne i szybkie danie na ciepło :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 3 kg Mięsa z szynki wieprzowej
    2 papryki czerwone
    2 papryki zielone
    800 g pieczarek
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
    słodka papryka
    Natka pietruszki
    sól, pieprz
    puszka pomidorów
    1 łyżeczka cukru
    ½ szkl. białego wytrawnego wina
    2 łyżki musztardy
    1 l bulionu
    200 ml śmietany 30%
    mąka ziemniaczana
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Strogonow wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso kroimy  w paseczki (w poprzek włókna). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu po ok. 1 min.  z każdej strony, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy. Mięso przekładamy do miski.
    2. Pieczarki dokładnie płuczemy i każdą przekrajamy na 4 części.
    3. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Tak samo kroimy ogórki kiszone. 
    4. Cebulę kroimy w pióra.
    5. W sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki, następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino.
    6. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości. 
    W trakcie gotowania dodajemy sól i cukier do smaku.
    7. Do mięsa dodajemy sos z warzywami, ogórki kiszone. 
    Całość gotujemy jeszcze ok. 10-12 min.
    8. Na koniec doprawiamy: musztardą i śmietaną 30% wymieszaną z odrobiną soli i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Całość zagotować. 
    9. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować