2 duże piersi z kurczaka
0,5 kilograma pieczarek
1 cebula
1 koncentrat pomidorowy
1/4 szklanki śmietanki 18 %
3 szklanki wody
cukier do smaku
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Strogonow drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim mięso z kurczaka. W tym samym czasie opłukać pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki i cebulę dodać do smażącego się mięsa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy i troszkę cukru do złamania smaku. Dobrze wymieszać. Pogotować razem około 15 minut na wolnym ogniu. Sos zagęścić mieszaniną wody i mąki pszennej. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Na samym końcu wlać śmietankę. W razie potrzeby doprawić ponownie do smaku. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Komentarze