Strogonow drobiowy

0 (0 ocen)

szybko i smacznie

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    0,5 kilograma pieczarek
    1 cebula
    1 koncentrat pomidorowy
    1/4 szklanki śmietanki 18 %
    3 szklanki wody
    cukier do smaku
    sól do smaku
    tłuszcz do smażenia

Strogonow drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim mięso z kurczaka. W tym samym czasie opłukać pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki i cebulę dodać do smażącego się mięsa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy i troszkę cukru do złamania smaku. Dobrze wymieszać. Pogotować razem około 15 minut na wolnym ogniu. Sos zagęścić mieszaniną wody i mąki pszennej. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Na samym końcu wlać śmietankę. W razie potrzeby doprawić ponownie do smaku. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy