Strogonow

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Moja wersja klasycznego dania. Strogonow to potrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna .

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 kg polędwicy wołowej
    30 dag pieczarek
    2 cebule
    szklanka bulionu warzywnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 ogórki konserwowe
    2 papryki ( czerwona i zielona )
    kieliszek białego wina
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    łyżka soku z cytryny
    łyżka mąki pszennej
    3 łyżki masła
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę umyłem , osuszyłem, wyciąłem z niego wszystkie błony , chrząstki i tłuste kawałki , pokroiłem w cienkie paski ( ok. 4 cm długości i 1 cm grubości ). Skropiłem sokiem z cytryny , odstawiłem na godzinę do lodówki.
    Umyłem pieczarki pokroiłem w cienkie plasterki . Cebulę obrałem i drobno posiekałem . W rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę , zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki.
    Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem można zaprawić śmietaną .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować