Strogonow

5 (176 ocen)

Pikantne danie, niewymagające dodania wielu składników, gdyż jego jakość i smak zależy przede wszystkim od dobrego mięsa wołowego.

Składniki:

  • 80 dag wołowiny (najlepsza ligawa)
    1 cebula
    20 dag smalcu
    30 dag pieczarek
    groszek konserwowy
    1 czerwona papryka
    przecier pomidorowy (mały słoik)
    przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Strogonow Dania główne

Strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien w paski długości 5 cm. Oprószyć przyprawami i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełożyć do garnka, podlewać wodą (w sumie około 8 szklanek) i dusić.
  • etap 2. Rozdrobnić cebulę, pieczarki – podsmażyć i dodać do mięsa. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną paprykę, groszek konserwowy i lekko zagęścić mąką (4 łyżki).

Porady

Ważne jest, aby wołowinę kroić w poprzek włókien, aby mięsko było miękkie i soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować