Strogonow

  • wyświetlono: 839 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Pikantne danie, niewymagające dodania wielu składników, gdyż jego jakość i smak zależy przede wszystkim od dobrego mięsa wołowego.

Składniki

80 dag wołowiny (najlepsza ligawa)
1 cebula
20 dag smalcu
30 dag pieczarek
groszek konserwowy
1 czerwona papryka
przecier pomidorowy (mały słoik)
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Strogonow

  • 1. Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien w paski długości 5 cm. Oprószyć przyprawami i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełożyć do garnka, podlewać wodą (w sumie około 8 szklanek) i dusić.
  • etap2. Rozdrobnić cebulę, pieczarki – podsmażyć i dodać do mięsa. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną paprykę, groszek konserwowy i lekko zagęścić mąką (4 łyżki).

Porady

Ważne jest, aby wołowinę kroić w poprzek włókien, aby mięsko było miękkie i soczyste.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadwołowinastrogonowzupa mięsna
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Fiolek19

Strogonow

Danie na niedzielny obiad.

Boeuf Strogonow

Dodane przez: Konto nieaktywne

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to danie kuchni...

Strogonow wieprzowy

Dodane przez: beetle

Strogonow wieprzowy

Coś dla wszystkich mięsożerców...

a'la Strogonow

Dodane przez: aliss06

a'la Strogonow

Choć w oryginale Strogonow, a właściwie...

Boeuf Strogonow

Dodane przez: ilka_86

Boeuf Strogonow

Strogonow przyrządza się z mięsa...

Boeuf Strogonow

Dodane przez: RedakcjaPP

Boeuf Strogonow

Na mniej uroczyste okazje można...