Strogonow

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubiona potrawa mojego syna. Zawsze przygotowujemy ją wspólnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg schabu
    300 g pieczarek
    2 cebule
    2 czerwone papryki
    3 ogórki kwaszone
    łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    4 łyżki oliwy
    1 łyżeczka musztardy
    łyżeczka ostrej papryki
    1/3 szklanki śmietany kremówki

    łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz i posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę z pieczarkami przesmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Ogórki obierz i pokrój w słupki, z papryk usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski. Mięso umyj, osusz papierem kuchennym, pokrój w cienkie, podłużne plastry i obtocz w mące. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej mięso. Dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodaj pozostałe warzywa, dolej bulion i - ewentualnie - tyle wody, aby płyn lekko przykrywał mięso. Duś do miękkości. Do mięsa i warzyw dodaj musztardę, przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką, cytryną. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem.
    Do śmietany dodaj kilka łyżek sosu z duszenia i wymieszaj, a następnie przelej całość do rondla.

Porady

Jeśli gotujesz tylko dla starszych osób, możesz wzbogacić smak potrawy dodając 120 ml białego wina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować