1.Cebulę obierz i posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę z pieczarkami przesmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Ogórki obierz i pokrój w słupki, z papryk usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski. Mięso umyj, osusz papierem kuchennym, pokrój w cienkie, podłużne plastry i obtocz w mące. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej mięso. Dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodaj pozostałe warzywa, dolej bulion i - ewentualnie - tyle wody, aby płyn lekko przykrywał mięso. Duś do miękkości. Do mięsa i warzyw dodaj musztardę, przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką, cytryną. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem.
Do śmietany dodaj kilka łyżek sosu z duszenia i wymieszaj, a następnie przelej całość do rondla.
Porady
Jeśli gotujesz tylko dla starszych osób, możesz wzbogacić smak potrawy dodając 120 ml białego wina.
Komentarze