Stroganow z polędwiczką wieprzową

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Jestem zwolenniczkę dań jednogarnkowych. Stroganow to smaczne danie , które zrobisz szybko.
Do niego podałam kaszę pęczak, gotowaną z prawdziwkiem, liściem laurowym a po laną olejem lnianym

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    250 gram pieczarek
    cebula
    3 spore ogórki kiszone
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki wina białego
    sól i pieprz do smaku
    ziele angielskie
    1 łyżka mąki orkiszowej
    liść laurowy 2 sztuki
    olej
    natka

    kasza pęczak
    1 kapelusz suszonego prawdziwka
    1-2 łyżki oleju lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Stroganow z polędwiczką wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w paseczki, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, przełożyć go rondla. Na patelnię wlać kolejną łyżkę oleju i usmażyć pieczarki z cebulą. Dodać do mięsa. Wlać ok. szklanki wody i wino oraz dodać przyprawy. Dusić 30 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone w grubą kostkę kiszone ogórki.
    W międzyczasie ugotować odpowiednią ilość kaszy pęczak dodając do gotującej się kaszy suszonego prawdziwka i liść laurowy. Po odcedzeniu kaszy dodać do niej 1-2 łyżki oleju lnianego i wymieszać. Można dołożyć na wierzch dania po wyłożeniu na talerze łyżkę śmietany lub jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować