Jestem zwolenniczkę dań jednogarnkowych. Stroganow to smaczne danie , które zrobisz szybko.
Do niego podałam kaszę pęczak, gotowaną z prawdziwkiem, liściem laurowym a po laną olejem lnianym
Stroganow z polędwiczką wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w paseczki, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, przełożyć go rondla. Na patelnię wlać kolejną łyżkę oleju i usmażyć pieczarki z cebulą. Dodać do mięsa. Wlać ok. szklanki wody i wino oraz dodać przyprawy. Dusić 30 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone w grubą kostkę kiszone ogórki.
W międzyczasie ugotować odpowiednią ilość kaszy pęczak dodając do gotującej się kaszy suszonego prawdziwka i liść laurowy. Po odcedzeniu kaszy dodać do niej 1-2 łyżki oleju lnianego i wymieszać. Można dołożyć na wierzch dania po wyłożeniu na talerze łyżkę śmietany lub jogurtu.
Komentarze