Stripsy z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonale smakują, można je nawet pomylić z prawdziwymi stripsami mięsnymi.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kalafior
    - 2 szklanki płatków kukurydzianych
    - 2 jajka
    - 4 łyżki mąki
    - ulubione zioła
    - vegeta
    - olej do smażenia

Stripsy z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotuj ok. 3 l wody, gdy zacznie wrzeć, posól 1 łyżką soli. Kalafior podziel na większe różyczki. Wrzuć na gotującą się wodę. Gotuj ok. 4 minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  • 2. Jajka roztrzep z ½ łyżeczki vegety i ziołami. Do małego rondelka przesiej mąkę. Do drugiego wsyp rozgniecione płatki kukurydziane.
    Do małego garnka, wlej do połowy jego wysokości olej. Wstaw na ogień i rozgrzej.

  • 3. Różyczki kalafiora obtaczaj dokładnie w mące, następnie w jajku, a potem w płatkach. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy