"Straszne" muffinki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mocno czekoladowe muffinki z kruchymi paluchami...dla miłośników grozy:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło (miękkie): 200 gramów
    - cukier (kryształ): 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - aromat do ciast (waniliowy): 1 łyżeczka
    - mąka (pszenna (2 i 2/3 szklanki)): 370 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól (drobnoziarnista): 1 szczypta
    - woda (zimna): 2 łyżki
    - kakao: 5 łyżek
    - migdały (całe): 0.5 szklanki
    - dżem (z czerwonych owoców, np owoce leśne, wiśnia): 300 gramów

    - mąka (pszenna typ 550): 3 szklanki
    - cukier (kryształ): 1.5 szklanki
    - kakao: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - mleko: 2 szklanki
    - olej (rzepakowy): 1 szklanka
    - czekolada (gorzka 60%): 160 gramów
    - jajka: 4 sztuki

    - lukier (czekoladowy): 1.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

"straszne" muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciastka-paluchy wiedźmy 1. Podaję przybliżony czas przygotowania. Proporcje wystarcza na upieczenie ok. 30 babeczak i co najmniej 40 ciastek-paluchów.

    Mąkę wymieszać z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać pokrojone masło, aromat i wymieszać wszystko łyżką. Dodać wodę, wymieszać ponownie i wyłożyć wszystko na blat, wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną kulkę od razu zawinąć w folię. Do drugiej dodać 2 łyżeczki kakao, a do trzeciej 2 łyżki kakao. Zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 30 minut.
  • Kruche ciastka-paluchy wiedźmy 2. W tym czasie migdały przekroić na pół ostrym nożykiem. Na każdy paluch przypada jedna połówka.
    Z ciasta jasnego i jasnego brązowego formować cienkie paluchy (zaznaczając kosteczki nacięciami), na jednym końcu wbić migdała (do jasnych paluchów celowo z migdałów zdzierałam skórkę, do ciemnych nie). Układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
    Z ciasta najciemniejszego wykonać 3-4 duże, nieforemne ciastka. Piec partiami
    w temp. 165 stopni 20-25 minut na złoty kolor (przy ciemnych tego nie widać:)
    Jeśli dżem jest z całymi owocami, należy zmiksować go blenderem. Z paluchów usuwać migdał i przyklejać go ponownie na odrobinę dżemu - dżem działa tu jako klej i daje.. makabryczne wrażenie;)
    Duże czarne ciastka umieścić w worku i utłuc na kruszonkę młotkiem do mięsa lub drewnianym wałkiem do ciasta - to będzie ziemia.
  • Straszne muffinki 3. Suche składniki wymieszać w dużej misce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej połowę mleka, po czym wymieszać w drugiej misce z resztą mleka i olejem, a jak lekko przestygnie wbić jaja i zmiksować elektryczna trzepaczką. Dodać do suchych składników i zmiksować całość.
    Papilotki umieścić w formie na babeczki, spryskać olejem, wlewać masę czekoladową do wys. 2/3 wysokości foremek. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  • Straszne muffinki 4. Gotowe muffiny nadziewać dżemem przy użyciu szprycy z szeroką końcówką (jak pączki). Za pomocą pędzelka smarować gęstym lukrem (wymieszałam opakowanie cukru pudru z wrzątkiem i kakao, tworząc odpowiednio gęstą, kleistą konsystencję). Maczać od razu w czarnej kruszonce. Koniec palucha zanurzyć w dżemie i wbić w babeczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować