Straciatella z galaretką i bezami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie trudne ciasto a jakie smaczne. Biszkopt z kawałkami czekolady przełożony masą straciatella, galaretka brzoskwiniowa a to wszystko wypełnione slodkimi bezikami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szkl cukru
    1budyń śmietankowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4szkl mąki pszennej
    1/2tabliczka mlecznej czekolady

    Masa straciatella:
    0,5l śmietany kremówki 30%
    1śnieżka w proszku
    1/2szkl cukru
    1/2tabliczki mlecznej czekolady
    1/3szkl ciepłej wody
    3łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    2Galaretki brzoskwiniowe
    Bezy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty Ciasto

Straciatella z galaretką i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier żółtka. Zmiksuj. Wsyp sypkie produkty, wymieszaj recznie. Na koniec dodaj startą na dużych oczkach czekolade, wymieszaj. Przelej do blaszki 25x30 i piec 30min w 170C. Po upieczeniu przetnij na pół.
  • 2. Masa straciatella: Śmietanę ubić ze śnieżką na sztywno. Dodaj cukier. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z masą. Na koniec wsypujemy startą czekoladę. Wymieszaj. Wyłóż większą część masy na biszkopt. Przykryj drugą częścią biszkoptu i również lekko posmaruj masą.
  • 3. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce. Udekorować bezikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Czekolada Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

ciasto z bezami

To może cię zainteresować