Ciasto straciatella z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i olejek , delikatnie wymieszać. Blaszkę (25x39) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok.35 min.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Śmietanę ubić dodając zimną żelatynę. Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie osączyć na sitku i pokroić na mniejsze cząstki. Następnie czekoladę i brzoskwinie dodać do ubitej śmietany.
3.Biszkopt rozkroić na 2 części, nasączyć wodą wymieszaną z olejkiem i przełożyć masą. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować ciasto.
Komentarze