Ciasto Straciatella z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Cudowne połączenie czekolady i owoców.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 fiolki olejku śmietankowego
    Masa:
    500 ml. śmietanki 30%
    1 puszka brzoskwiń
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    2 łyżki żelatyny
    0,5 szkl. mleka
    0,5 szkl. wody wymieszanej z olejkiem rumowym
    1 tabliczka czekolady deserowej

Ciasto straciatella z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i olejek , delikatnie wymieszać. Blaszkę (25x39) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok.35 min.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Śmietanę ubić dodając zimną żelatynę. Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie osączyć na sitku i pokroić na mniejsze cząstki. Następnie czekoladę i brzoskwinie dodać do ubitej śmietany.
  • 3. Biszkopt rozkroić na 2 części, nasączyć wodą wymieszaną z olejkiem i przełożyć masą. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy