Straciatella w tunelu

  • wyświetlono: 513 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nieco inna wersja tunelu truskawkowego - tu w wersji straciatella.

Składniki

Biszkopt :
- 5 jajek
- 1/2 szkl. cukru kryształu
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Masa:
- 450 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek gorącej wody
- ok. 40 g gorzkiejczekolady

Dodatkowo:
- świeże truskawki,
- 200 ml śmietany 30%
- 1 śmietan-fix w proszku
- 1,5 łyżki cukru pudru
- ok. 30-40 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Straciatella w tunelu

  • 1. BISZKOPT - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać 1 łyżeczkę octu, wymieszać robotem i przelać na blachę (głębszą- 43x38 - szara z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Z wierzchu gorącego biszkoptu zdjąć skórkę, biszkopt pozostawić do wystygnięcia.
  • Straciatella w tunelu 2. MASA - żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Ubić śmietanę 30% na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec cały czas ubijając wlewać po trochu przestudzoną (płynną) żelatynę. Wymieszać. Dodać starta na tarce gorzką czekoladą i wymieszać łyżką, żeby czekoladowe wiórki połączyły się ze śmietaną. Połowę tak przygotowanej śmietany wyłożyć na biszkopt w keksówce. Na nią ułożyć ciasno, obok siebie truskawki (szerszą częścią do dołu). Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część śmietany. Przykryć drugą, węższą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 40 minut do lodówki.
  • 3. Wyjąć z lodówki, odwinąć folię i wyłożyć ciasto do góry dnem na długi półmisek. Ubić na sztywno 200 ml śmietany 30%, dodać 1,5 łyżki cukru pudru i śmietan-fix. Na koniec dodać wiórki startej na tarce czekolady i wymieszać łyżką. Masą straciatella posmarować wierzch i boki ciasta, można posypać jeszcze tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na kolejnych 40 minut. Udekorować połówkami truskawek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaTruskawkibiszkoptna deserczekolada deserowaciasto biszkoptoweCiasto z truskawkamiSzybkie ciastociasto z owocamiCiasto z bitą śmietanączekolada gorzkaciasto na niedzielęśmietana 30owoce sezonowedeser z truskawkamiwiórki czekoladowebiszkopt z truskawkamiz truskawkamiowoce jagodoweciasto ze śmietanąstraciatellaefektowne ciastoniedzielne ciastokeksówkaświeże truskawkitruskawki_przepispolskie truskawkitruskawki w całościtruskawki w śmietanietruskawki z bitą śmietanątruskawki w cieścieciasto z bitą śmietaną i owocamitunel z ciastabiszkopt w keksówceforma keksowastarta czekolada

Komentarze

Podobne przepisy

Ptysiowa straciatella

Dodane przez: agazlotko

Ptysiowa straciatella

Gruba warstwa delikatnej, puszystej...

image-0umcyni

Dodane przez: Karolina Klimczak

Rurki straciatella

rurki są lekkie zachwycaja smakiem...

Dodane przez: anianeczka1324

Jogurtowa Straciatella

Jest to pyszne jogurtowe ciasto...

Lody Straciatella

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Lody Straciatella

Pyszne domowe lody , bez użycia...

Beza straciatella z wiśniami

Dodane przez: 2milutka

Beza straciatella z wiśniami

Beza, krucha z zewnątrz, piankowa...

pyszny serniczek :)

Dodane przez: beciiaaa

Tunel serowy z truskawkami i kokosową nutą

Pyszny sernik w nowej odsłonie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE