Straciatella w tunelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać 1 łyżeczkę octu, wymieszać robotem i przelać na blachę (głębszą- 43x38 - szara z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Z wierzchu gorącego biszkoptu zdjąć skórkę, biszkopt pozostawić do wystygnięcia.
2.MASA - żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Ubić śmietanę 30% na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec cały czas ubijając wlewać po trochu przestudzoną (płynną) żelatynę. Wymieszać. Dodać starta na tarce gorzką czekoladą i wymieszać łyżką, żeby czekoladowe wiórki połączyły się ze śmietaną. Połowę tak przygotowanej śmietany wyłożyć na biszkopt w keksówce. Na nią ułożyć ciasno, obok siebie truskawki (szerszą częścią do dołu). Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część śmietany. Przykryć drugą, węższą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 40 minut do lodówki.
3.Wyjąć z lodówki, odwinąć folię i wyłożyć ciasto do góry dnem na długi półmisek. Ubić na sztywno 200 ml śmietany 30%, dodać 1,5 łyżki cukru pudru i śmietan-fix. Na koniec dodać wiórki startej na tarce czekolady i wymieszać łyżką. Masą straciatella posmarować wierzch i boki ciasta, można posypać jeszcze tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na kolejnych 40 minut. Udekorować połówkami truskawek.
Komentarze