Straciatella w tunelu

0 (0 ocen)

Nieco inna wersja tunelu truskawkowego - tu w wersji straciatella.

Składniki:

  • Biszkopt :
    - 5 jajek
    - 1/2 szkl. cukru kryształu
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka octu

    Masa:
    - 450 ml śmietany 30%
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 6 łyżek gorącej wody
    - ok. 40 g gorzkiejczekolady

    Dodatkowo:
    - świeże truskawki,
    - 200 ml śmietany 30%
    - 1 śmietan-fix w proszku
    - 1,5 łyżki cukru pudru
    - ok. 30-40 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Straciatella w tunelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać 1 łyżeczkę octu, wymieszać robotem i przelać na blachę (głębszą- 43x38 - szara z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Z wierzchu gorącego biszkoptu zdjąć skórkę, biszkopt pozostawić do wystygnięcia.
  • Straciatella w tunelu 2. MASA - żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Ubić śmietanę 30% na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec cały czas ubijając wlewać po trochu przestudzoną (płynną) żelatynę. Wymieszać. Dodać starta na tarce gorzką czekoladą i wymieszać łyżką, żeby czekoladowe wiórki połączyły się ze śmietaną. Połowę tak przygotowanej śmietany wyłożyć na biszkopt w keksówce. Na nią ułożyć ciasno, obok siebie truskawki (szerszą częścią do dołu). Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część śmietany. Przykryć drugą, węższą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 40 minut do lodówki.
  • 3. Wyjąć z lodówki, odwinąć folię i wyłożyć ciasto do góry dnem na długi półmisek. Ubić na sztywno 200 ml śmietany 30%, dodać 1,5 łyżki cukru pudru i śmietan-fix. Na koniec dodać wiórki startej na tarce czekolady i wymieszać łyżką. Masą straciatella posmarować wierzch i boki ciasta, można posypać jeszcze tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na kolejnych 40 minut. Udekorować połówkami truskawek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować