Stracciatella – ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno.
2.Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami. Do masy stopniowo dodajemy śmietanę, skórkę startą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
3.Masę mieszamy z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia, pianą z białek i czekoladą. Przekładamy do tortownicy i pieczemy 50 minut w 190 °C.
4.Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w małej ilości wrzącej wody i studzimy.
5.Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w półplasterki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z drugiej połowy cytryny. Układamy dachówkowo na ostudzonym cieście i smarujemy tężejącą żelatyną. Posypujemy porzeczkami i cukrem.
Komentarze