Stracciatella – ciasto z gruszkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Natalia Toczyńska,

  • Średni

Składniki:

  • - masło: 15 dekagramów
    - cukier puder: 20 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - jajka: 4 sztuki
    - śmietana: 2 łyżki
    - cytryna: 1 sztuka
    - mąka przenna: 30 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 10 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - tarta gorzka czekolada: 5 dekagramów
    - Żelatyna: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - czarna porzeczka: 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Jajko

Stracciatella – ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno.
  • 2. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami. Do masy stopniowo dodajemy śmietanę, skórkę startą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  • 3. Masę mieszamy z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia, pianą z białek i czekoladą. Przekładamy do tortownicy i pieczemy 50 minut w 190 °C.
  • 4. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w małej ilości wrzącej wody i studzimy.
  • 5. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w półplasterki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z drugiej połowy cytryny. Układamy dachówkowo na ostudzonym cieście i smarujemy tężejącą żelatyną. Posypujemy porzeczkami i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Jajka Mąka pszenna Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować