Stożkowe pierogi z farszem pieczarkowo-mięsnym i koperkiem

  • wyświetlono: 97 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pierogi pieczone z łososiem, soczewicą brązową i pomidorami

jj2
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

1 szklanka=250 ml
Składniki ciasta:
600 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży (lub 10 g instant)
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłego mleka
Pół łyżeczki soli
3 żółtka
120 g miękkiego masła

Składniki farszu:
1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy
150-200 gram łososia świeżego fileta
Pół szklanki suszonych pomidorów w zalewie
Przyprawa do ryby
Sok z cytryny
Olej rzepakowy

Ponadto:
Roztrzepane jajko
2-3 łyżki czarnuszki

Sposób przygotowania przepisu:

Stożkowe pierogi z farszem pieczarkowo-mięsnym i koperkiem

  • 1. Mąkę przesiej do dużej miski, odłóż 2 łyżki do małego rondelka. Wlej do niego pół szklanki mleka, wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość wlej do mąki razem z resztą mleka, żółtkami i miękkim masłem. Wyrabiaj co najmniej 10 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. Rybę pokrój w małe kawałeczki , skrop sokiem z cytryny, obsyp obficie przyprawą i odstaw na około godzinę. Następnie usmaż na oleju. Do miski przełóż soczewicę, rybę, rozdrobnione pomidory i wymieszaj.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Dużą szklanką lub słoikiem o szerokiej średnicy wykrawaj kółka, na środku kładź porcje farszu i dokładnie zlep brzegi. Wierzch posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. podawaj z ulubionym sosem i sałatką ze świeżych warzyw.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosoś

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczarki z farszem chlebowym

Dodane przez: ajska

Pieczarki z farszem chlebowym

Bardzo proste i bardzo pyszne!

Włoskie bułeczki z farszem

Dodane przez: Alex M

Włoskie bułeczki z farszem

Bułeczki drożdżowe na zaczynie...

Majerankowe rogale z farszem z kiszonej kapusty z suszoną śliwką i grzybami

Dodane przez: Jola1977-1977

Majerankowe rogale z farszem z kiszonej kapusty...

Smaczne , nie ... , bardzo smaczne...

Bułeczki z farszem.

Dodane przez: roxi121

Bułeczki z farszem

Robi się je szybko i wszystkim...

Puszyste pierogi z serem , szynką i konfiturą z żurawiny

Dodane przez: Jola1977-1977

Puszyste pierogi z serem , szynką i konfiturą...

Smaczne , puszyste ciasto drożdżowe...

Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami

Dodane przez: Jola1977-1977

Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym...

Pierogi drożdżowe z mieszanej mąki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE