Stir-fry z polędwiczką, krewetkami i makaronem soba

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lutowy, chłodny wieczór. Jedyne o czym marzę, to spędzić go pod kocem z miseczką pysznej, aromatycznej potrawy. Pierwsza myśl - smażony makaron stir-fry z polędwiczką i krewetkami. Danie idealne na długie, zimowe wieczory. Lubicie :) ??

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
    16 - 20 krewetek - surowych, obranych
    200 g makaronu soba
    3 łyżeczki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku - rozgniecione
    1 mała cebula - pokrojona w półplasterki
    1 mała zielona papryka - pokrojona w drobną kostkę
    2-3 cm kawałek imbiru - starty na tarce o małych oczkach
    5 łyżek sosu sojowego
    1 czubata łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Stir-fry z polędwiczką, krewetkami i makaronem soba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw.
    Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry, odstaw.
    Krewetki rozmroź, opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
    Na łyżeczce oliwy podsmaż paprykę, cebulę czosnek i imbir. Smaż około 2 - 3 minut często mieszając następnie zdejmij z patelni i odstaw.
    Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy i podsmaż na niej krewetki - od 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmij je z patelni. Jeśli na patelni zostanie woda z krewetek - zostaw ją, dodaj kolejną łyżeczkę oliwy, rozgrzej ją i podsmaż na niej mięso. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru - około 2 - 3 minuty. Następnie dodaj warzywa, krewetki, miód i sos sojowy. Smaż około 7 minut (do czasu gdy mięso będzie gotowe). Dodaj makaron, wymieszaj, smaż 1 - 2 minuty. Całość wyłóż na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Makaron Makaron soba Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować