Lutowy, chłodny wieczór. Jedyne o czym marzę, to spędzić go pod kocem z miseczką pysznej, aromatycznej potrawy. Pierwsza myśl - smażony makaron stir-fry z polędwiczką i krewetkami. Danie idealne na długie, zimowe wieczory. Lubicie :) ??
20 min
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
16 - 20 krewetek - surowych, obranych
200 g makaronu soba
3 łyżeczki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku - rozgniecione
1 mała cebula - pokrojona w półplasterki
1 mała zielona papryka - pokrojona w drobną kostkę
2-3 cm kawałek imbiru - starty na tarce o małych oczkach
5 łyżek sosu sojowego
1 czubata łyżka miodu
Stir-fry z polędwiczką, krewetkami i makaronem soba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw.
Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry, odstaw.
Krewetki rozmroź, opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Na łyżeczce oliwy podsmaż paprykę, cebulę czosnek i imbir. Smaż około 2 - 3 minut często mieszając następnie zdejmij z patelni i odstaw.
Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy i podsmaż na niej krewetki - od 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmij je z patelni. Jeśli na patelni zostanie woda z krewetek - zostaw ją, dodaj kolejną łyżeczkę oliwy, rozgrzej ją i podsmaż na niej mięso. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru - około 2 - 3 minuty. Następnie dodaj warzywa, krewetki, miód i sos sojowy. Smaż około 7 minut (do czasu gdy mięso będzie gotowe). Dodaj makaron, wymieszaj, smaż 1 - 2 minuty. Całość wyłóż na talerze.
Komentarze