Stęsknione racuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dlaczego stęsknione? - zapytacie... ponieważ to smak dzieciństwa, do którego postanowiłam powrócić. Smak i zapach zapamiętany jeszcze z przedszkola... Puszyste, chrupiące i przepyszne racuchy z jabłkami.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 l mleka
    2 jajka
    2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    2-3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki sody
    szczyptę soli
    szczypta cynamonu
    jabłka (soczyste, najlepiej kwaskowate)
    olej do smażenia

Stęsknione racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki (lub nie - jak wolimy) i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę.
  • 3. Mleko, żółtka, mąkę, sól, sodę, cukier i cynamon miksujemy na gładką i dosyć gęstą masę.
  • 4. Dodajemy pokrojone jabłka.
  • 5. Do przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  • 6. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i łyżką lub chochelką nakładamy na nią małe placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • 7. Podajemy koniecznie z cukrem pudrem (ewentualnie wymieszanym z cynamonem), śmietaną lub ulubionym dżemem. Smacznego!

Porady

Podana ilość składników wystarczy do nakarmienia całej rodziny. Na pyszny obiad czy podwieczorek dla dwojga, proponuję obniżyć ilość składników o połowę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy