Steki z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos
Kurki po umyciu wrzucić na patelnię, na której wcześniej rozpuściłam masło. Dodać startą na tartce marchewkę i pokrojonego drobno pora. Podsmażyć grzyby z warzywami przez około 10 minut, aż trochę zmiękną. Następnie dolać całą śmietankę, poczekać aż się zagotuje i na małym ogniu podgrzewać sos aż zgęstnieje. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Stek
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Doprawić solą pieprzem. Natrzeć rozgniecionymi nasionami kolendry. Odstawić na 2-3godz do lodówki. Smażyć na niewielkiej ilości oleju po 8-10 minut z każdej strony. Steki podawać polane sosem kurkowym z pieczonymi ziemniakami i surówką
Komentarze