Steki z sosem kurkowym

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Bardzo smaczne i szybkie danie obiadowe

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Sos Kurkowy

    pojemniczek kurek (myślę, że było w nim ok. 0,75kg)
    średnia marchewka
    ¼ pora
    0,5l śmietanki (powyżej 20%)
    3-4 łyżki masła
    sól, pieprz

    Steki

    30dkg łopatki lub karkówki wieprzowej
    Sól, pieprz, kolendra
    Olej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Steki z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos
    Kurki po umyciu wrzucić na patelnię, na której wcześniej rozpuściłam masło. Dodać startą na tartce marchewkę i pokrojonego drobno pora. Podsmażyć grzyby z warzywami przez około 10 minut, aż trochę zmiękną. Następnie dolać całą śmietankę, poczekać aż się zagotuje i na małym ogniu podgrzewać sos aż zgęstnieje. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Stek
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Doprawić solą pieprzem. Natrzeć rozgniecionymi nasionami kolendry. Odstawić na 2-3godz do lodówki. Smażyć na niewielkiej ilości oleju po 8-10 minut z każdej strony. Steki podawać polane sosem kurkowym z pieczonymi ziemniakami i surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować