Steki z selera posypane pestkami granatu i skwarkami z wędzonej szynki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszne warzywne steki posypane chrupiącą sałatką.

  • 30 min

Składniki:

  • podział konkursowy:
    zestaw A:

    składniki podstawowe:
    seler korzeniowy o wadze 500-600 g
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2-3 grube plasterki wędzonej szynki

    składnik podstawowy dodatkowy:
    granat

    składniki robocze:
    łyżka majonezu
    2 łyżeczki musztardy dijon
    łyżeczka miodu
    opcjonalnie sól
    pieprz
    płatki ostrej papryki
    łyżka oleju rzepakowego
    kilka orzechów włoskich
    natka pietruszki lub natka selera naciowego lub korzeniowego


    podział tradycyjny:
    seler korzeniowy o wadze 500-600 g

    marynata:
    łyżka majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki musztardy dijon
    łyżeczka miodu
    opcjonalnie sól
    pieprz
    płatki ostrej papryki

    sałatka:
    granat
    2-3 grube plasterki wędzonej szynki
    łyżka oleju rzepakowego
    kilka orzechów włoskich
    natka pietruszki lub natka selera naciowego lub korzeniowego

Steki z selera posypane pestkami granatu i skwarkami z wędzonej szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku.

    Seler obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Dokładnie smarujemy marynatą. Pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut.

    Sałatka: szynkę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju. Skwarki z szynki mieszamy z ziarenkami granatu, posiekanymi orzechami i natką.

    Na talerze wykładamy upieczone plastry selera posypujemy je sałatką. Serwujemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy