Stek z tuńczyka z zieleniną

  • wyświetlono: 403 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od koleżanki ,po długich wahaniach spróbowałam jest pyszny...

adela7
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki

- tuńczyk steki: 2 sztuki
- wino wytrawne: 0.5 szklanki
- czosnek - ząbek: 1 sztuka
- cebula mała (zwykla): 1 sztuka
- pietruszka zielona pokrojona: 2 sztuki
- pieprz: 1 szczypta
- sól morska (do smaku): 2 szczypty
- masło: 2 łyżeczki
- oliw do smażenia: 2 łyżki
- cytryna – sok: 2 łyżki
- szczypiorek pokrojony: 1 łyżka
- pietruszka zielona pokrojona: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Stek z tuńczyka z zieleniną

  • 1. Cebule i pietruszkę, drobno pokroić, czosnek przetrzeć przez praskę. Do miseczki wlać wino, sok z cytryny dodać cebulę, czosnek, pietruszkę, pieprz, sól delikatnie wymieszać.
    Zalać steki i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Steki po wyjęciu z marynaty, osuszyć na papierowym ręczniku
    Na rozgrzanej oliwie obsmażyć steki po około 3-5 minut zależy od grubości steku. Należy smażyć na dużym płomieniu.
    Na każdej porcji układamy po łyżeczkę masła, posypujemy zieleniną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadpotrawy_wigilijne

Komentarze

Podobne przepisy

stek z tuńczyka

Dodane przez: Michał Wrzosek

Grillowany stek z tuńczyka

Uwielbiasz rybę, w szczególności...

Marynowany stek z tuńczyka

Dodane przez: Futka

Marynowany stek z tuńczyka

Ryby to bardzo częsty gość w mojej...

Szynka gotowana z zieleniną

Dodane przez: JustKuchcik

Szynka gotowana z zieleniną

Szynka prezentuje się jak rolada...

Stek wołowy z talarkami ziemniaków

Dodane przez: anamarisworld

Stek wołowy z talarkami ziemniaków

Stek wołowy z talarkami ziemniaków

Srek Bawette z kurkami

Dodane przez: Goszka

Stek Bawette z kurkami

Proste i szybkie danie obiadowe....

Gotowy stek

Dodane przez: przytulanka

Stek wieprzowy z cebulą

Mielone mięso na grubym sitku ,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE