Stek z tuńczyka z sosem z kiwi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczne połączenie tuńczyka w pikantnej oprawie z delikatnym, słodko - kwaśnym sosem z owoców kiwi. Całość dopełniają brokuły posypane wędzonym serem owczym. Danie jest zdrowe i pożywne oraz pozwala na pobudzenie wszystkich kubków smakowych :)

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
    - 2 steki ze świeżego tuńczyka
    - oliwa z oliwek
    - papryczka chili (płatki)
    - pieprz syczuański
    - sól morska
    SOS Z KIWI:
    - 2 owoce kiwi
    - 1 łyżka kremowego jogurtu naturalnego
    - 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
    - szczypta soli
    DODATKI:
    - brokuł
    - wędzony ser owczy
    - sól i cukier brzozowy (do gotowania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Stek z tuńczyka z sosem z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Steki z tuńczyka nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, płatkami chili i pieprzem syczuańskim.

    Tak zamarynowane ryby odstawiamy na około 25 - 30 minut.
  • 2 2. W międzyczasie przygotowujemy sos z kiwi.

    Owoce obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, dodajemy jogurt naturalny, ksylitol i szczyptę soli. Wszystko miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Sos schładzamy delikatnie w lodówce.
  • 3 3. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente z osolonej oraz delikatnie posłodzonej wodzie.

    Steki z tuńczyka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej około 1,5 minuty z każdej strony lub podpiekamy je z obu stron na grillu elektrycznym.. Usmażone steki wykładamy na talerze i podajemy z sosem z kiwi oraz brokułami posypanymi startym serem owczym.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować