Stek z tuńczyka z puree ziemniaczano- marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam ryby! Są zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • Stek z tuńczyka
    2 marchewki
    3 ziemniaki
    Mleko
    Mix sałat
    Cytryna
    Oliwa
    Sól, pieprz
    Musztarda

Stek z tuńczyka z puree ziemniaczano- marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t7lcl1 1. Stek z tuńczyka solimy i pieprzymy oraz nacieramy oliwą z dwóch stron. Zostawiamy go na 20 minut.

    Obraną marchew i ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy, tłuczemy, dodajemy mleko, mieszamy na gładką masę.

    Sos vineigrette:

    Sok z cytryny łączymy z solą i odrobiną musztardy. Dodajemy oliwę i mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
    Polewamy sosem mix sałat.

    Stek z tuńczyka smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej), po 3 minuty na każdą stronę. Po tym czasie ryba jest mocno wysmażona. Jeśli preferujemy średnio wysmażoną skracamy czas smażenia.


Komentarze

Podobne przepisy