Stek z tuńczyka z puree ziemniaczano- marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Stek z tuńczyka solimy i pieprzymy oraz nacieramy oliwą z dwóch stron. Zostawiamy go na 20 minut.
Obraną marchew i ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy, tłuczemy, dodajemy mleko, mieszamy na gładką masę.
Sos vineigrette:
Sok z cytryny łączymy z solą i odrobiną musztardy. Dodajemy oliwę i mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Polewamy sosem mix sałat.
Stek z tuńczyka smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej), po 3 minuty na każdą stronę. Po tym czasie ryba jest mocno wysmażona. Jeśli preferujemy średnio wysmażoną skracamy czas smażenia.
Komentarze