Stek z sałatką i serem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jeden z moich ulubionych obiadów. Soczysty stek z serem z patelni grillowej. Do tego lekka sałatka i sos jeżynowy. Bardzo lubię robić sosy owocowe do mięs. Polecam bo wychodzi świetne połączenie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki:


    1 stek ok 300 g
    Ser typu Halloumi 200 g
    100 g mix sałaty
    5 pomidorków koktajlowych
    12 oliwek czarnych
    1/2cebuli czerwonej
    1 łyżeczka czarnego sezamu
    sól, pieprz
    1 awokado
    sos koperkowy do sałatki

    sos jeżynowy:
    100 g jeżyn mrożonych
    1 szalotka
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    50 ml wina czerwonego
    1 łyżeczka sosu balsamico
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Potrawy na grilla

Stek z sałatką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sos:
    Czosnek, cebulę przesmażam. Jeżyny podgrzewam w małym rondelku, wlewam wino i gotuję na wolnym ogniu aż się zredukują. Przecieram przez sito, dodaję do cebuli i chwilę jeszcze redukuję. Doprawiam solą, pieprzem, balsamico.
  • 2. Stek:
    Stek wyjmuję z lodówki żeby uzyskał temperaturę pokojową. Rozgrzewam patelnię grillową z łyżeczką masła klarowanego, układam stek który posypałam solą i pieprzem. Smażę z każdej strony po około dwie minuty. Czas smażenia zależy od stopnia wysmażenia i grubości steku. Po zdjęciu z patelni stek wykładam na talerz i przykrywam jeszcze na 10 minut folią aluminiową żeby stek odpoczął.
    Na tej samej patelni grilluję też ser.
    Na talerzu układam sałatę, dodaję pomidorki,cebulę pokrojoną, oliwki, awokado cząstki. Posypuję natką, sezamem, polewam sosem koperkowym.Stek kroję na kawałki, podaję z serem i sosem jeżynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halloumi Steki Oliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować