Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny soczysty stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami na stałe wkradł się do mojego menu. Idealnie wysmażona polędwica w towarzystwie kremowego, bardzo aromatycznego sosu i do tego chrupiące cebulowe krążki – niebo w gębie!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na cebulowe krążki:
    ◦2-3 cebule
    ◦100 g mąki tortowej
    ◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦1 małe jajko
    ◦140 ml mleka
    ◦olej do smażenia
    ◦¾ szklanki bułki tartej

    Składniki na steki z polędwicy wołowej:
    ◦2 steki z polędwicy wołowej po 150 g
    ◦sól młynek
    ◦pieprz młynek
    ◦1-2 łyżki oleju

    Składniki na sos pieczarkowy:
    ◦300 g pieczarek
    ◦4 cebule szalotki
    ◦100 ml rosołu z kury
    ◦100 ml śmietanki kremowej 30%
    ◦1 łyżka masła
    ◦1 łyżka musztardy francuskiej
    ◦1 łyżeczka cząbru
    ◦1 łyżka sosu sojowego
    ◦sól
    ◦pieprz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami 1. Przygotowanie sosu pieczarkowego:
    Pieczarki myjemy i kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, po chwili dodajemy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy trochę soli, cząbru i pieprzu. Smażymy aż pieczarki się lekko zarumienią. Następnie wlewamy rosół i dusimy aż zredukuje się o połowę. Zdejmujemy na chwilę z palnika i powoli wlewamy śmietanę i sos sojowy, ciągle mieszając. Sos znowu podgrzewamy, dodajemy musztardę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami 2. Przygotowanie cebulowych krążków:
    Cebule obieramy i kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. W miseczce mieszamy mąką, proszek do pieczenia i sól. Plasterki cebuli obtaczamy w mące wymieszanej z solą i proszkiem i odkładamy. W drugiej misce mieszamy jajko z mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy olej. Krążki cebuli zanurzamy w cieście i układamy na kratce aby nadmiar ciasta spłynął, następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ok. 2-3 minut.
  • Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami 3. Przygotowanie steków:
    Należy pamiętać aby min. 30 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, dzięki temu zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Mięso kładziemy na desce i równomiernie je solimy i posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy steki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. W tym czasie nie dotykamy mięsa, nie nakłuwamy bo wypłynie sok i stek straci smak. Najlepiej przewracajmy mięso drewnianymi szczypcami. Usmażone steki przekładamy na kratkę i odstawiamy bez przykrycia na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, steki wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut. Przed podaniem na mięso nakładamy kawałek masła. Podajemy z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wołowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować