Nic nie smaukuje tak dobrze jak wołowina z ziemniakami
45 min
Składniki:
150g stek z ligawy
2 duże ziemniaki
pół średniej cukini
pół średniej marchewki
świeży tymianek oraz rozmaryn
oliwa z oliwek
olej rzepakowy
100 ml octu balsamicznego lub z czerwonego wina
100 ml bulionu wołowego
suszony tymianek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
masło(opcjonalnie)
Stek z ligawy w sosie pieprzowym, rozmarynowo-tymiankowe pieczone ziemniaki i warzywne spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni C, tymianek oraz rozmaryn siekamy drobno, ziemniaki kroimy na ćwiartki i obgotowujemy przez 10 minut, następnie przerzucamy do miski skrapiamy oliwą,dodajemy świeże zioła ,pieprz ,sól i pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem około 20 minut(do miękkości).
Mięso: wyciągamy z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem, mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Stek marynujemy w świeżo mielonym czarnym pieprzu i nacieramy olejem, odstawiamy na kilka minut, dobrą żeliwną patelnie rozgrzewamy do wysokiej temperatury, Mój stek miał około 3 cm grubości, średnio wysmażony proponuje smażyć gdzieś około 3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia można dodać kawałek zimnego masła. Zdjąć stek z patelni i dać mu odpocząć przynajmniej 5 minut(koniecznie!).Soki w mięsie muszą się "uspokoić". Proponuje zawinąć go w folie spożywczą. Później można kroić ;-).
Sos: na patelni po smażeniu steka zostało dużo smacznych soków ze smażenia mięsa, dodajemy kilka rozbitych w moździerzu ziaren czarnego pieprzu, ocet balsamiczny oraz bulion, deglasujemy(zbieramy smaki ze smażenia mięsa),redukujemy sos o polowe objętości dodajemy kawałek zimnego masła aby sos nabrał aksamitnej tekstury,szukamy balansu smaków, doprawiamy w razie potrzeby.
Spaghetti z warzyw: cukinie i marchewkę myjemy i obieramy, obieraczką do warzyw obieramy warzywa do końca(powstaną zgrabne paski). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy warzywa krótko, powinny pozostać chrupkie, dodajemy szczyptę suszonego tymianku, doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze