Coś dla wegetarian, pyszny stek bezmięsny, najlepszy jak kalafiory są młode, właśnie na wiosnę, przedstawiam taki saute ale można go polać dowolnym sosem jaki lubimy :)
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
1 mały kalafior
sól, pieprz mielony, czosnek granulowany
oliwa lub olej do posmarowania steków przed smażeniem
do smażenia: masło klarowane lub mieszanka masła zwykłego z olejem
Stek z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior ugotować w osolonej wodzie al dente, u mnie ok. 20 minut, od razu przelać zimną wodą aby przerwać proces gotowania.
Zimny pokroić na 2 cm zaczynając od środka, gdyż głąb trzyma kalafior w całości i środkowe plastry będą całe, a boczne będą się rozpadać, można te kawałki użyć np. do zupy lub sałatki z kalafiora, nic nie musi się zmarnować.
Plastry na steki posypać pieprzem, czosnkiem granulowanym, ew. solą po sprawdzeniu kawałka.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i na gorący ułożyć kalafiora, po czym zmniejszyć płomień, zrumienić z obu stron.
Można polać dowolnym ulubionym sosem.
Komentarze