Stek z kalafiora

5 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Coś dla wegetarian, pyszny stek bezmięsny, najlepszy jak kalafiory są młode, właśnie na wiosnę, przedstawiam taki saute ale można go polać dowolnym sosem jaki lubimy :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    sól, pieprz mielony, czosnek granulowany
    oliwa lub olej do posmarowania steków przed smażeniem
    do smażenia: masło klarowane lub mieszanka masła zwykłego z olejem
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stek z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie al dente, u mnie ok. 20 minut, od razu przelać zimną wodą aby przerwać proces gotowania.
    Zimny pokroić na 2 cm zaczynając od środka, gdyż głąb trzyma kalafior w całości i środkowe plastry będą całe, a boczne będą się rozpadać, można te kawałki użyć np. do zupy lub sałatki z kalafiora, nic nie musi się zmarnować.
    Plastry na steki posypać pieprzem, czosnkiem granulowanym, ew. solą po sprawdzeniu kawałka.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz i na gorący ułożyć kalafiora, po czym zmniejszyć płomień, zrumienić z obu stron.
    Można polać dowolnym ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować