Stek z grilla z potrawką warzywną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na zdrowy, kolorowy, pożywny i bardzo aromatyczny obiadek.

  • 30 min

Składniki:

  • - 400 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
    MARYNATA DO MIĘSA:
    - 2 łyżki oleju rzepakowego (zimno tłoczonego)
    - 2 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
    - 1 ząbek czosnku
    - 0,5 łyżeczki curry
    - 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 1/3 łyżeczki kurkumy
    POTRAWKA WARZYWNA
    - 4 marchewki
    - 3 papryki: czerwona, zielona i biało - żółta
    - 1 papryczka chilli
    - 2 białe cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - Pęczek natki pietruszki i mały pęczek koperku
    - 1,5 łyżki ketchupu
    - 1,5 łyżki oleju rzepakowego
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Stek Grill

Stek z grilla z potrawką warzywną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na steki i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, aby zapobiec rozpryskiwaniu.

    Przygotowanie marynaty:

    Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, curry, pieprz cayenne, słodką paprykę, kurkumę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, a powstałą marynatą nacieramy steki.

    Steki wkładamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
    Można także zamarynować je wieczorem i zostawić na noc - wtedy będą jeszcze bardziej aromatyczne.
  • potrawka 2. Przygotowanie potrawki warzywnej:

    Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, papryki i cebule kroimy w kostkę, a natki siekamy.

    Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, następnie dodajemy utartą marchewkę i dusimy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy papryki, podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koper oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i dusimy wszystko przez około 2-3 minuty.
  • 3. Na koniec do warzyw dodajemy sos sojowy, ketchup i jeszcze przez chwilę wszystko dusimy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 4. Steki smażymy z obu stron na grillu. Ja przygotowałam je na grillu elektrycznym - mięso było miękkie i soczyste.

    Gotowe steki podajemy z potrawką warzywną.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować