Stek wołowy w marynacie

0 (0 ocen)

Robimy trochę na odwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek jest dobry, pokrojony w cienkie paski, z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był makaron.

Składniki:

  • 2 steki wołowe ( u mnie antrykot)

    marynata
    5 łodyg tymianku ( 1 łyżka liści)
    2 ząbki czosnku (starty)
    80 ml oliwy z oliwek
    skórka i sok z ½ cytryny
    1/2 łyżeczki soli
    pieprz

Stek wołowy w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szerokim naczyniu wymieszać tymianek, czosnek, oliwę,sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz.
  • 2. Steki umyć i osuszyć. Odciąć tłuszcz z brzegu mięsa. Rozgrzać patelnię ( robiłam na grillowej)
  • 3. Posmarować stek olejem aby uniknąć przyklejania się do patelni. Smażyć przez 3 minuty z każdej strony plus dodatkowo każdą stronę po odwróceniu jeszcze po 1 minucie z każdej strony
  • 4. Kiedy steki są gotowe, umieścić ją w naczyniu z marynatą na 4 minuty, odwrócić i trzymać kolejne 4 minuty. Następnie położyć na desce i pokroić na cienkie plastry . Smacznego!

Porady

Tak przygotowany stek, pokrojony w cienkie paski, jest dobry z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy