Stek wołowy półkrwisty+wysmażony z kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dla prawdziwych mięsożerców

  • 20 min

Składniki:

  • 2 kawałki polędwicy wołowej min 3 cm (po ok 250-300g)
    łyżka oleju rzepakowego
    2 kosteczki masła
    sól, pieprz, płatki chili
    2 kolby kukurydzy

Stek wołowy półkrwisty+wysmażony z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięsko wyjmujemy przynajmniej pół godz przed przyrządzaniem z lodówki by nabrało temperatury pokojowej.
    Solimy i pieprzymy z dwóch stron
    Układamy na rozgrzany tłuszcz, olej - i teraz ważne, nie używamy masła, ponieważ ma niską temperaturę dymienia i może zniszczyć mięcho- początkowo wysoką temp zmniejszamy po minucie i smażymy dalej. Dla steku średnio- wysmażonego 3,5-4 minuty z każdej strony dla 4 cm steka, dla wysmażonego po 5 minut. Po usmażeniu mięsko musi odpocząć parę minut aby soki nie uciekły.
    Dlatego przekładamy go do innego naczynia i wkładamy jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3 minutki.

    Kukurydzę gotujemy w wodzie posłodzonej jedną łyżeczką cukru, wyjmujemy i dopiero solimy do smaku- możemy również położyć troszeczkę masła na nią.

Porady

kukurydzy - nie solimy bo wtedy stwardnieje-

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy