Stefanka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbić jajka,utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko,wsypywać po jednej łyżce do masy jajecznej,całość delikatnie wymieszać.
2.Foremkę o wymiarach 30 na 25 cm wysmarować masłem,dno można wyłożyć pergaminem.Do formy wlać ciasto. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik,a ciasto pozostawić w nim do wystudzenia.Następnie ciasto pokroić na 3 placki (najlepiej przy pomocy nici lub ostrego noża).Każdy placek przekroić na pół.W ten sposón otrzymujemy 6 placków.
3.Masło,czekoladę stopić w kąpieli wodnej.Nastepnie dodać cukier,wymieszać aż do rozpuszczenia i ubijać 6-7 minut.Masą posmarować każdy placek,układając jeden na drugim i starannie dociskając.Posmarować też wierzch i boki ciasta.
4.Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i po chwili,gdy lekko przestygnie polać ciasto,a wierzch udekorować orzechami.Schłodzić w lodówce.
Porady
Najlepiej użyc formy silikonowej, do której ciasto nie przywiera.
Komentarze