Stefanka z orzechami

4.5 (194 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Wigilijne ciasto czekoladowo-orzechowe z miodowym akcentem.Pyszne,pachnące,bardzo świąteczne.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka (pszenna/tortowa): 120 gramów
    - jajka: 8 sztuk
    - cukier (biały/drobny): 240 gramów
    - kakao: 20 gramów
    - proszek do pieczenia: 8 gramów
    - miód (naturalny): 60 gramów

    - czekolada (4 tabliczki/gorzka): 400 gramów
    - masło: 260 gramów
    - cukier puder: 40 gramów

    - czekolada (gorzka lub deserowa): 100 gramów
    - orzechy włoskie (połówki): 30 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Stefanka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka,utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko,wsypywać po jednej łyżce do masy jajecznej,całość delikatnie wymieszać.
  • 2. Foremkę o wymiarach 30 na 25 cm wysmarować masłem,dno można wyłożyć pergaminem.Do formy wlać ciasto. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik,a ciasto pozostawić w nim do wystudzenia.Następnie ciasto pokroić na 3 placki (najlepiej przy pomocy nici lub ostrego noża).Każdy placek przekroić na pół.W ten sposón otrzymujemy 6 placków.
  • 3. Masło,czekoladę stopić w kąpieli wodnej.Nastepnie dodać cukier,wymieszać aż do rozpuszczenia i ubijać 6-7 minut.Masą posmarować każdy placek,układając jeden na drugim i starannie dociskając.Posmarować też wierzch i boki ciasta.
  • 4. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i po chwili,gdy lekko przestygnie polać ciasto,a wierzch udekorować orzechami.Schłodzić w lodówce.

Porady

Najlepiej użyc formy silikonowej, do której ciasto nie przywiera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jajka Mąka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować