Stefanka na herbatnikach z truskawkami

4.5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto prezentuje się świetnie. Robi się je dosyć szybko, jest bardzo łatwe a do tego pyszne. Tak przynajmniej zgodnie stwierdziły koleżanki z pracy, które zostały nim poczęstowane.
Polecam Wam to ciasto z całego serca. Będzie świetnym deserem do niedzielnej kawy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa grysikowa:
    1,1 l mleka
    3/4 szkl kaszy manny błyskawicznej
    200 g masła
    1 szkl cukru
    3 czubate łyżki kakao

    Dodatkowo:
    duża paczka herbatników (ok 300 g)
    2 galaretki truskawkowe
    kilkanaście truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Herbaty

Stefanka na herbatnikach z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao, wymieszać. Wlać mleko (zostawić 1 szkl). Zagotować, wymieszać. W pozostałym mleku wymieszać kaszkę. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Formę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać 1/3 masy grysikowej. Czynność powtórzyć 3 razy. Ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić.
    W międzyczasie rozpuścić galaretki w 1/2 l gorącej wody. Truskawki umyć, osuszyć, obrać. Przekroić na pół i poukładać na herbatnikach. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować