ok. 220–250 g herbatników
250 g masła miękkiego
ok. 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżeczki kawy sypkiej rozp.
5 łyżeczek kawy zaparzonej ew. kakao do smaku kawa lub kakao do posypania
mleko do moczenia herbatników (ok. 1/3 szkl.)
Stefanka na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw masło w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (lub aromatem) na gładki, jasny puch. Dodaję do tego kawę płynną i tę sypką, ewentualnie troszkę kakao, miksuję i sprawdzam, czy coś dosłodzić albo dodać kawy.
2.Herbatniki lekko maczam w mleku i układam np. w keksówce wyłożonej folią aluminiową albo nawet na desce do krojenia. Smaruje kremem i tak do wyczerpania składników. Na wierzch wysypuję trochę kawy i kakao i do lodówki.
Komentarze