Stefanka na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i szybkie ciasto.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 220–250 g herbatników
    250 g masła miękkiego
    ok. 1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 łyżeczki kawy sypkiej rozp.
    5 łyżeczek kawy zaparzonej ew. kakao do smaku kawa lub kakao do posypania
    mleko do moczenia herbatników (ok. 1/3 szkl.)

Stefanka na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw masło w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (lub aromatem) na gładki, jasny puch. Dodaję do tego kawę płynną i tę sypką, ewentualnie troszkę kakao, miksuję i sprawdzam, czy coś dosłodzić albo dodać kawy.
  • 2. Herbatniki lekko maczam w mleku i układam np. w keksówce wyłożonej folią aluminiową albo nawet na desce do krojenia. Smaruje kremem i tak do wyczerpania składników. Na wierzch wysypuję trochę kawy i kakao i do lodówki.

Porady

Ciasto można zrobić np. na platerze

Komentarze

Podobne przepisy