stefanka migdałowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybkie ciasto bez pieczenia

  • 60 min

Składniki:

  • 4 paczki herbatników
    1 budyń śmietankowy z cukrem
    0,5 l mleka
    1 kostka masła
    aromat migdałowy
    4 łyżeczki kawy zbożowej
    3 łyżki cukru pudru

Stefanka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy. Kawę zapażamy w szklance wody, słodzimy i dodajemy do niej kilka kropel aromatu migdałowego, studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, a na końcu kilka kropel aromatu migdałlowego. Foremkę do keksu wykłądamy folią, Herbatniki maczamy w kawie zbożowej, wykładamy w foremce, smarujemy kremem i znów herbatniki moczone w kawie i tak na przemian do wyczerpania kremu i herbatników. wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami lub polewamy polewą. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki .


Porady

Ciasto najlepiej zostawić w lodówce do następnego dnia, lepiej smakuje i lepiej się kroi

Komentarze

Podobne przepisy