Przepis to własna kombinacja na temat stefanki, wszystkim bardzo smakuje i jest nietypowa
45 min
Składniki:
1 kg jabłek
2 duże lub 4 małe paczki herbatników
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru pudru
szczypta cynamonu
polewa:
2 łyżki margaryny
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki cukru
Ciasto stefanka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obierz i utrzyj jabłka na grubych oczkach. Do garnka wrzuć margarynę oraz utarte jabłka. Duś na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj cukier puder oraz cynamon do smaku i duś przez kolejne 5 minut, aż jabłka staną się miękkie.
2.Ułóż w brytfannie herbatniki na spód, wyłóż część gorących jabłek, przykryj herbatnikami. Powtarzaj czynność do momentu skończenia się jabłek. Warstwa jabłek powinna mieść około pól centymetra.
3.Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Na górę ciasta wylej ciepłą polewę i pozostaw do wystygnięcia w chłodnym miejscu. Po wystudzeniu ciasto jest już gotowe do podania.
Komentarze