Ciasto Stefanka inaczej

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis to własna kombinacja na temat stefanki, wszystkim bardzo smakuje i jest nietypowa

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    2 duże lub 4 małe paczki herbatników
    pół kostki margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    szczypta cynamonu
    polewa:
    2 łyżki margaryny
    1 czubata łyżka kakao
    2 łyżki cukru

Ciasto stefanka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz i utrzyj jabłka na grubych oczkach. Do garnka wrzuć margarynę oraz utarte jabłka. Duś na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj cukier puder oraz cynamon do smaku i duś przez kolejne 5 minut, aż jabłka staną się miękkie.
  • 2. Ułóż w brytfannie herbatniki na spód, wyłóż część gorących jabłek, przykryj herbatnikami. Powtarzaj czynność do momentu skończenia się jabłek. Warstwa jabłek powinna mieść około pól centymetra.
  • 3. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Na górę ciasta wylej ciepłą polewę i pozostaw do wystygnięcia w chłodnym miejscu. Po wystudzeniu ciasto jest już gotowe do podania.

Porady

Można dodać mniej cukru jeśli jabłka są słodkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy