Któż z nas nie zna ciasta Stefani? :) ja mam dla was nową, ulepszoną wersję z dodatkiem cappuccino i delikatnej, śmietankowej pianki. Pomysł okazał się strzałem w 10 - smakuje obłędnie :)
40 min
Składniki:
1 l mleka
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki cukru
2 op. cukru waniliowego
1 kostka margaryny
8 łyżek cappuccino o dowolnym smaku (u mnie czekoladowe)
duża paczka herbatników
250 ml śmietanki 30 %
1 op. śmietan-fixu
kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji
Stefanka cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z masłem, cukrem i 1 op. cukru waniliowego. Do gorącego wsypać cappuccino i wymieszać do rozpuszczenia się proszku. Następnie do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut).
2.Dno tortownicy (25x25cm) wyłożyć warstwą herbatników. Połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy. Na drugą warstwę herbatników wyłożyć resztę kaszy, wyrównać, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z herbatników. Całość pozostawić do ostudzenia.
3.Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z 1 op. cukru waniliowego i śmietan-fixem. Gotową wyłożyć na ostudzone ciasto. Wierzch udekorować wiórkami czekolady.
Komentarze