Stefanka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jak dawniej.Klasyka.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Masa:

    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    1/2 l mleka
    1 masło



    Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej,łyżeczka sody
    1 jajko
    3 łyżki miodu
    3 łyżki mleka
    3/4 szklanki cukru
    5 dag masła

    Polewa:
    1/2 masła
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki gorącej wody

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stefanka 1. Masa:

    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    1/2 l mleka
    1 masło
    Połowę mleka zagotować a w drugiej rozrobić pozostałe składniki.

    Zrobić budyń i pozostawić do ostygnięcia.

    Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu.Na koniec dodać sok z cytryny.

    Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej,łyżeczka sody
    1 jajko
    3 łyżki miodu
    3 łyżki mleka
    3/4 szklanki cukru
    5 dag masła
    Miód,mleko,cukier i masło zagotować aż cukier się rozpuści.Dodać do mąki z sodą.Wymieszać.Dodać jajko.Wygnieść na ciasto.

    Ciasto podzielić na 6 części.

    Blachę smarować smalcem.Rozwałkowane kolejno placki piec po 2 minuty.

    Polewa:

    1/2 masła rozpuścić z 1 szklanką cukru pudru i 3 łyżkami gorącej wody.

    Dodać 1,5 łyżki kakao.Wymieszać.Zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy