Stefanka

  • wyświetlono: 798 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Krem czekoladowy, powidła, rodzynki i delikatna beza - któż z nas nie lubi takiego połączenia...?

PolskaGotuje
  • 16 porcje
  • Średni

Składniki

KRUCHE CIASTO:
- mąka pszenna: 300 gramów
- masło: 150 gramów
- cukier: 80 gramów
- żółtka: 2 sztuki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- kwaśna śmietana: 3 łyżki
BEZA:
- białka: 4 sztuki
- cukier: 100 gramów
- powidła śliwkowe: 450 gramów
- bakalie: 200 gramów
- orzechy włoskie: 200 gramów
MASA:
- cukier: 100 gramów
- woda: 0.5 szklanki
- kakao: 1 łyżka
- żółtka: 3 sztuki
- masło: 150 gramów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Stefanka

  • 1. Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm).
    Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami. Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach.
    Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić masę.
  • 2. Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy. Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić.
    Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą. Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta.
  • 3. Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimapowidłaciastaWigiliaWielkanocwiosnakruchekomuniaPrzekładańceboże narodzeniewalentynkikuchnia polskajesieńpiknikkolacja we dwojeślubPRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezyz bakaliamilaureat konkursubakaliowe_wypieki
 

Komentarze

Podobne przepisy

STEFANKA – ciasto  na zimno

Dodane przez: Maggi79

STEFANKA – ciasto na zimno

Jeśli chcemy coś dobrego do kawy,...

Kawowo-Śmietankowa Stefanka

Dodane przez: DeserekTV

Kawowo-Śmietankowa Stefanka

Dziś postanowiłem na deser zaserwować...

STEFANKA

Dodane przez: pati197799

STEFANKA Z KASZĄ MANNĄ NA HERBATNIKACH

ŁATWE I BARDZO SMACZNE CIASTO,...

Stefanka na herbatnikach z truskawkami

Dodane przez: joanna30

Stefanka na herbatnikach z truskawkami

Ciasto prezentuje się świetnie....

Dodane przez: justyneczkad

Ciasto Stefanka inaczej

Przepis to własna kombinacja na...

stefanka

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka)

Miodownik zrobiłam z kremem na...