Stefania z kokosem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Chyba nie ma osoby która by nie lubiła ciasta Stefani :) ja postanowiłam coś zmienić - moja wersja różni się tym że wzbogaciłam ją o pyszną kokosową warstwę :) wyszło nieziemskie, polecam :)

  • 45 min

Składniki:

  • Warstwa kakaowa:
    1 l mleka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka kaszy manny
    1 kostka masła
    2 czubate łyżki kakao

    Warstwa kokosowa:
    1/2 l mleka
    2 łyżki cukru
    25 dag kokosu
    20 dag masła

    Ponadto:
    duża paczka herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Stefania z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę kokosową: Mleko zagotować z cukrem, kiedy zacznie kipieć wsypać wiórki kokosowe i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min od czasu do czasu mieszając (należy uważać aby kokos się nie przypalił). Gdy masa będzie już gęsta należy zdjąć ją z ognia i do gorącej dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, następnie mieszać do rozpuszczenia.
  • 2. Następnie przygotować masę kakaową: Mleko zagotować z masłem i cukrem. Gdy zacznie kipieć powoli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec wsypać kakao i gotować jeszcze chwilę, energicznie mieszając do zgęstnienia masy.
  • 3. Blachę ( 25x36 cm) wyłożyć herbatnikami, na nie wylać 1/2 gorącej masy kakaowej. Następnie przykryć kolejną warstwą ciastek, wyłożyć gorącą masę kokosową, kolejną warstwę herbatników, resztę masy kakaowej i wierzch przykryć herbatnikami. Całość można polać polewą lub udekorować wg uznania.

Porady

Dla wzbogacenia smaku do masy kakaowej można dodać 2-3 łyżki kokosu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować