Staropolskie zrazy zawijane.

4.5 (188 ocen)

Zrazy staropolskie, tzw. suropieki, charakterystyczne dla kuchni szlacheckiej, znalazły zaszczytne miejsce u A . Mickiewicza w "Panu Tadeuszu", jako danie bardzo cenione.

Składniki:

  • Zrazy zawijane podane w skórce chlebowej.
    500g wołowiny
    4 plastry boczku
    1 cebula
    1 ogórek kiszony
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki mąki
    2 łyżki smalcu
    sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang.
    kilka suszonych borowików
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Staropolskie zrazy zawijane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zrazy zawijane 1. Mięso pokroić na 4 płaty, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.
    Na każdy płat położyć plaster boczku, słupek ogórka i cząstkę cebuli.
    Mięso zwinąć w roladki(dokładnie, aby farsz nie wypadł),spiąć szpilką lub owinąć nicią kucharską.
    Oprószyć mąką i zrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu.
    Przełożyć do rondla, zdeklasować patelnię, dolać szklankę wody, dodać przyprawy i dusić około 1 godziny, do miękkości.
    Przeważnie podaję zrazy w chlebie razowym. Tym razem miałem ochotę na zrazy w białym chlebie.

Porady

Zrazy staropolskie, tzw. suropieki, charakterystyczne dla kuchni szlacheckiej, znalazły zaszczytne miejsce u A . Mickiewicza w "Panu Tadeuszu", jako danie bardzo cenione. "Wniesiono wazę, cukier, butelki i zrazy. Płut i Ryków tak czynnie zaczęli się zwijać, Tak łakomie połykać i gęsto zapijać, Że w pół godziny zjedli dwadzieścia trzy zrazy." Warto mieć w swoim popisowym, kulinarnym repertuarze te zrolowane plastry mięsa wołowego, skrywające pyszny farsz, duszone w aromatycznym sosie. Takie zrazy(roladki) można przygotować z mięsa wieprzowego, cielęcego czy drobiowego, ale to już inna bajka. Najbardziej znanym i lubianym nadzieniem do zrazów zawijanych to: musztarda, ogórek kiszony, cebula i boczek. Interesujące smakowo są zrazy z nadzieniem z kapusty kiszonej, chrzanu i cebuli, lub grzybów i cebuli. Zachęcam do eksperymentowania. Mój ulubiony dodatek do zrazów to, kasza gryczana i buraczki oraz lampka czerwonego wina. Ale mogą to być ziemniaki, pampuchy czy kluski np. śląskie, albo nasz chleb powszedni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować