Staropolskie zrazy zawijane.

  • wyświetlono: 4236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zrazy staropolskie, tzw. suropieki, charakterystyczne dla kuchni szlacheckiej, znalazły zaszczytne miejsce u A . Mickiewicza w "Panu Tadeuszu", jako danie bardzo cenione.

Składniki

Zrazy zawijane podane w skórce chlebowej.
500g wołowiny
4 plastry boczku
1 cebula
1 ogórek kiszony
2 łyżki musztardy
2 łyżki mąki
2 łyżki smalcu
sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang.
kilka suszonych borowików

Sposób przygotowania przepisu:

Staropolskie zrazy zawijane.

  • Zrazy zawijane1. Mięso pokroić na 4 płaty, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.
    Na każdy płat położyć plaster boczku, słupek ogórka i cząstkę cebuli.
    Mięso zwinąć w roladki(dokładnie, aby farsz nie wypadł),spiąć szpilką lub owinąć nicią kucharską.
    Oprószyć mąką i zrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu.
    Przełożyć do rondla, zdeklasować patelnię, dolać szklankę wody, dodać przyprawy i dusić około 1 godziny, do miękkości.
    Przeważnie podaję zrazy w chlebie razowym. Tym razem miałem ochotę na zrazy w białym chlebie.

Porady

Zrazy staropolskie, tzw. suropieki, charakterystyczne dla kuchni szlacheckiej, znalazły zaszczytne miejsce u A . Mickiewicza w "Panu Tadeuszu", jako danie bardzo cenione.

"Wniesiono wazę, cukier, butelki i zrazy.
Płut i Ryków tak czynnie zaczęli się zwijać,
Tak łakomie połykać i gęsto zapijać,
Że w pół godziny zjedli dwadzieścia trzy zrazy."

Warto mieć w swoim popisowym, kulinarnym repertuarze te zrolowane plastry mięsa wołowego, skrywające pyszny farsz, duszone w aromatycznym sosie. Takie zrazy(roladki) można przygotować z mięsa wieprzowego, cielęcego czy drobiowego, ale to już inna bajka. Najbardziej znanym i lubianym nadzieniem do zrazów zawijanych to: musztarda, ogórek kiszony, cebula i boczek. Interesujące smakowo są zrazy z nadzieniem z kapusty kiszonej, chrzanu i cebuli, lub grzybów i cebuli. Zachęcam do eksperymentowania.
Mój ulubiony dodatek do zrazów to, kasza gryczana i buraczki oraz lampka czerwonego wina. Ale mogą to być ziemniaki, pampuchy czy kluski np. śląskie, albo nasz chleb powszedni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzukonkurs_fantazja

Komentarze

Podobne przepisy

Zrazy

Dodane przez: anna55

Zrazy

Bardzo smakują mojej rodzinie.

Bigos staropolski

Dodane przez: bogusia82

Bigos staropolski

Bigos staropolski jest bardzo smaczny,...

image-1a83i4c

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kartacze staropolskie

Mojemu mężowi bardzo smakują takie...

gołąbki bez zawijania

Dodane przez: kasiunia860

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

Proste gołąbki z kapustą pekińską...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: bogusia82

Gołąbki bez zawijania

Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania....

Zrazy wieprzowe

Dodane przez: Bilcia

Zrazy wieprzowe

Zrazy - z mięska wieprzowego -...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE