Staropolskie ogórki kiszone

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Są odpowiednio twarde, słone i kwaśne, a co najważniejsze - zawsze się udają!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Na każdy litrowy słoik:

    6-7 ogórków (zależnie od wielkości)
    1 łyżka soli
    2 duże ząbki czosnku
    laska chrzanu
    2 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki ziaren kminku
    4 liście dębu lub wiśni
    4 liście czarnej porzeczki
    mały pęczek kwiatów kopru
    gorąca woda
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Staropolskie ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez dwie godziny.
  • 2. Do każdego słoika wkładamy pionowo tyle ogórków ile zdołamy zmieścić.
    Do każdego słoika wkładamy wcześniej wymienione składniki i zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy, i zostawiamy na 4 dni w ciepłym miejscu.
    Po tym czasie przenosimy w chłodnie miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować