Są odpowiednio twarde, słone i kwaśne, a co najważniejsze - zawsze się udają!
2 godz. 10 min
Składniki:
Na każdy litrowy słoik:
6-7 ogórków (zależnie od wielkości)
1 łyżka soli
2 duże ząbki czosnku
laska chrzanu
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kminku
4 liście dębu lub wiśni
4 liście czarnej porzeczki
mały pęczek kwiatów kopru
gorąca woda
Staropolskie ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez dwie godziny.
2.Do każdego słoika wkładamy pionowo tyle ogórków ile zdołamy zmieścić.
Do każdego słoika wkładamy wcześniej wymienione składniki i zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy, i zostawiamy na 4 dni w ciepłym miejscu.
Po tym czasie przenosimy w chłodnie miejsce.
Komentarze