Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni

  • wyświetlono: 1318 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto jedyne w swoim rodzaju, kwintesencja Bożego Narodzenia

edytaha

Składniki

CIASTO:
15 dag masła
10 dag smalcu
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
85 dag mąki pszennej typ 650
15 dag mąki żytniej typ 720
3 opakowania przyprawy do piernika
DODATKOWO:
mąka do podsypania
masło do smarowania papieru
80-85 dag powideł śliwkowych
POLEWA:
10 dag masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka żelatyny
posiekane migdały do posypania wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni

  • Ciasto1. CIASTO:
    W garnku z grubym dnem stopić masło, smalec, dodać miód i cukier. Mieszaninę podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści.
    Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem.
    Obie mąki przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika.
    Lekko przestudzoną, ale jeszcze letnią masę miodową przelać do miski i miksować na wolnych obrotach dodając pojedynczo jajka, przy czym następne jajko dodawać dopiero, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą.
    Spiralnymi końcówkami do wyrabiania ciasta zmiksować z dodawanymi po trochu na przemian mlekiem z sodą i wymieszanymi mąkami.
    Ciasto wyrabiać około 7 minut.
    Masę przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, całkowicie wystudzić, naczynie szczelnie okleić folią i postawić w chłodnym miejscu na 4-5 tygodni.
  • Pieczenie blatów2. PIECZENIE BLATÓW:
    Ciasto podzielić nożem na cztery części.
    Blaszkę o wymiarach 33x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować go masłem.
    Dno blaszki wykleić 1/4 ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temperaturze 160 stopni termo obieg przez około 20-30 minut.
    Przestudzić w blaszce, wyjąć z niej dopiero jak blat troszkę zesztywnieje.
    w ten sposób upiec 4 blaty.
    Zimne ciasto pozostawić na papierze, na którym się piekło (można go najpierw delikatnie oderwać od spodu), ułożyć piętrowo jedno na drugim, od góry przykryć kawałkiem papieru i całość zawinąć najpierw w ściereczkę, a następnie w torbę foliową.
  • Przekładanie powidłami3. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI:
    3-4 dni przed świętami blaty przełożyć powidłami.
    Powidła przełożyć do rondelka i mieszając dobrze podgrzać.
    Gorące rozsmarować na blatach ciasta i ułożyć je jeden na drugim.
    Całość przykryć kawałkiem papieru, zawinąć w folię, przykryć płaską tacą lub deską, obciążyć (u mnie 3 kg) i pozostawić na 2-3 dni.
    Ja przełożyłam tylko trzy blaty, ponieważ z czwartym ciasto byłoby za wysokie.
  • 4. POLEWA:
    Przełożone ciasto przekroić w poprzek na trzy części.
    Masło rozpuścić, dodać kakao i cukier, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści.
    Szybko mieszając rózgą dodać najpierw śmietanę, następnie żelatynę, zestawić rondelek z palnika i mieszać aż zacznie gęstnieć.
    Każdą część ciasta posmarować z wierzchu i po bokach polewą i obsypać posiekanymi migdałami.

Porady

Z czwartego blatu można wyciąć foremkami różne kształty, posmarować je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić posypkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcipowidłapiernikprzyprawy korzenneboże narodzeniepiernik staropolski

Komentarze

Podobne przepisy

Staropolski piernik na miodzie

Dodane przez: elwira696

Staropolski piernik na miodzie

Bardzo lubię piernik przygotowywany...

image-0bhxj0j

Dodane przez: izaa_a

piernik staropolski

żeby tradycji stało się zadość...

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Piernik staropolski

Grudzień... wszyscy wiedzą, czym...

image-1gmtsxf

Dodane przez: akrobatka22

Piernik staropolski

Prawdziwy, długodojrzewający piernik...

Piernik dojrzewający po upieczeniu

Dodane przez: Netka

Piernik dojrzewający po upieczeniu

Pyszny, pięknie pachnący Świętami...

piernik

Dodane przez: Henryka

Piernik dojrzewający

Piernik pochodzi z bloga Przy Kuchennym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE