Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni

4.5 (195 ocen)

Ciasto jedyne w swoim rodzaju, kwintesencja Bożego Narodzenia

Składniki:

  • CIASTO:
    15 dag masła
    10 dag smalcu
    1/2 litra miodu
    2 szklanki cukru
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    85 dag mąki pszennej typ 650
    15 dag mąki żytniej typ 720
    3 opakowania przyprawy do piernika
    DODATKOWO:
    mąka do podsypania
    masło do smarowania papieru
    80-85 dag powideł śliwkowych
    POLEWA:
    10 dag masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżeczka żelatyny
    posiekane migdały do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Powidła

Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. CIASTO:
    W garnku z grubym dnem stopić masło, smalec, dodać miód i cukier. Mieszaninę podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści.
    Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem.
    Obie mąki przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika.
    Lekko przestudzoną, ale jeszcze letnią masę miodową przelać do miski i miksować na wolnych obrotach dodając pojedynczo jajka, przy czym następne jajko dodawać dopiero, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą.
    Spiralnymi końcówkami do wyrabiania ciasta zmiksować z dodawanymi po trochu na przemian mlekiem z sodą i wymieszanymi mąkami.
    Ciasto wyrabiać około 7 minut.
    Masę przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, całkowicie wystudzić, naczynie szczelnie okleić folią i postawić w chłodnym miejscu na 4-5 tygodni.
  • Pieczenie blatów 2. PIECZENIE BLATÓW:
    Ciasto podzielić nożem na cztery części.
    Blaszkę o wymiarach 33x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować go masłem.
    Dno blaszki wykleić 1/4 ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temperaturze 160 stopni termo obieg przez około 20-30 minut.
    Przestudzić w blaszce, wyjąć z niej dopiero jak blat troszkę zesztywnieje.
    w ten sposób upiec 4 blaty.
    Zimne ciasto pozostawić na papierze, na którym się piekło (można go najpierw delikatnie oderwać od spodu), ułożyć piętrowo jedno na drugim, od góry przykryć kawałkiem papieru i całość zawinąć najpierw w ściereczkę, a następnie w torbę foliową.
  • Przekładanie powidłami 3. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI:
    3-4 dni przed świętami blaty przełożyć powidłami.
    Powidła przełożyć do rondelka i mieszając dobrze podgrzać.
    Gorące rozsmarować na blatach ciasta i ułożyć je jeden na drugim.
    Całość przykryć kawałkiem papieru, zawinąć w folię, przykryć płaską tacą lub deską, obciążyć (u mnie 3 kg) i pozostawić na 2-3 dni.
    Ja przełożyłam tylko trzy blaty, ponieważ z czwartym ciasto byłoby za wysokie.
  • 4. POLEWA:
    Przełożone ciasto przekroić w poprzek na trzy części.
    Masło rozpuścić, dodać kakao i cukier, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści.
    Szybko mieszając rózgą dodać najpierw śmietanę, następnie żelatynę, zestawić rondelek z palnika i mieszać aż zacznie gęstnieć.
    Każdą część ciasta posmarować z wierzchu i po bokach polewą i obsypać posiekanymi migdałami.

Porady

Z czwartego blatu można wyciąć foremkami różne kształty, posmarować je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić posypkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować