Piernik z bakaliami Bożenki

  • wyświetlono: 974 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pachnące korzeniami, smaczne, puszyste nie tylko odświętne - ciasto. Piernik lubią bardzo moi goście, domownicy, nie ma bez niego Świąt Bożego Narodzenia. Jest bardzo długo świeży i pachnący.

  • 80min

Składniki

500 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
500 g miodu prawdziwego, np wielokwiatowego
1 szklanka mleka 3, 2 %
5 dużych jajek
1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
1 duża łyżka kakao- czubata
2 opakowania przyprawy korzennej, ok. 3- 4 łyżeczek
ok. 300 g dowolnych bakalii: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa

Lukier:
300 g cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
8 łyżek gorącej wody

Ponadto: ozdoby z czekolady, perełki cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik z bakaliami Bożenki

  • miód z cukrem1. Miód z cukrem rozpuszczamy.
  • miód, cukier, kakao2. Wsypujemy kakao, mieszamy na gładką masę.
  • mleko z masłem3. W rondelku gotujemy mleko z margaryną.
  • zaparzanie mąki mlekiem z masłem4. Mąkę przesiewamy. Wlewamy gorące mleko z masłem.
  • masa z mąki zaparzona mlekiem z masłem5. Dokładnie ucieramy pałką drewnianą. Ma powstać gęste, jednolite ciasto.
  • wyrobione ciasto z zaparzonej mąki i  miodowej polewy6. Wlewamy miód z cukrem i kakao, ucieramy na gładko. Studzimy.
  • namoczone rodzynki7. We wrzątku namaczamy przez kilka min. bakalie. Odcedzamy, studzimy.
  • wbijanie jajek do ciasta8. Do wystudzonej masy wbijamy po 1 całym jajku. Dokładnie ucieramy pałką.
  • oprószone mąką rodzynki w cieście9. Wsypujemy do ciasta bakalie oprószone mąką. Mieszamy.
  • ciasto na piernik w blaszce10. Do formy o wym. 23x33 cm, wyłożonej pergaminem, przelewamy ciasto, równamy.
  • upieczony piernik11. Ciasto pieczemy w 170 stop. przez ok. 35 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
    Wyjmujemy z blachy, usuwamy pergamin.
  • ucieranie lukru12. Przygotowanie lukru:
    Wszystkie składniki ucieramy razem na gładką masę.
  • udekorowany piernik13. Wystudzone ciasto oblewamy lukrem. Dekorujemy według uznania.
    Po zastygnięciu kroimy ciasto na kwadraty, układamy na szklanej paterze lub ozdobnym talerzyku.
  • piernik z bakaliami Bożenki14. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki sypkie- przesiewamy.
Inny sposób zaparzania mąki- możemy mąkę wsypać do wrzącego mleka z margaryną.
Można nie dodawać bakalii, jak ktoś nie lubi.
Zamiast lukru możemy roztopić białą lub ciemną czekoladę- porobić po wierzchu esy- floresy. Albo polać polewą czekoladową.
Ja często posypuję ciasto przed pieczeniem- kokosem. Jest pyszne. Wtedy nie polewam niczym po wierzchu.
Cukru możemy dodać mniej, jeśli ktoś woli wersję mniej słodką. Możemy wówczas przekroić ciasto na pół i przełożyć kwaśną marmoladą lub powidłami śliwkowymi.
Piernik można przełożyć kwaskowatą masą, np z serka homo lub kwaśnej śmietany

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiemiódbakaliedla dzieciprzyprawa korzennado kawykuchnia polskado herbatypiernik miodowyłatwykuchnia staropolskaświęta bożego narodzeniapiernik staropolskiprosty przepismój przepisulubione ciasto moich bliskichciasto na świąteczny stółKarnawałowa słodkośćpuszysty wypiek na uroczystości domoweciasto korzenne bożonarodzeniowepuszysty i długo świeży wypiek

Komentarze

Podobne przepisy

keks marchewkowy z bakaliami

Dodane przez: klementynka

keks marchewkowy z bakaliami

Ciasto marchewkowe to jeden z moich...

Mleczny blok z bakaliami

Dodane przez: beniawojt

Mleczny blok z bakaliami

Słodka biała cegiełka czyli kremowa...

Drożdżowiec z żurawiną Bożenki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Drożdżowiec z żurawiną i cynamonem Bożenki

Pachnące, puszyste, ulubione ciasto...

mazurek wielkanocny

Dodane przez: PolskaGotuje

Mazurek wielkanocny z bakaliami

przepis z dwoma rodzajami polewy...

Mazurek z bakaliami

Dodane przez: aniamaja

MAZUREK Z BAKALIAMI

Ten pyszny mazurek to idealna propozycja...

Strucla z bakaliami

Dodane przez: joanna30

Strucla z bakaliami

Pyszne ciasto drożdżowe z bakaliami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE