Staropolski Krupnik z Kwaszoną Kapustą

4.48 (170 ocen)

  • 60 min

Jedna z moich ulubionych zup, zwana także kapuśniakiem z kaszą.

  • 60 min

Składniki:

  • porcja rosołowa
    kawałek skóry wędzonego boczku lub słoniny
    300 - 350 g kwaszonej kapusty
    5 marchewek
    80 dag ziemniaków
    kawałek selera
    1 torebka kaszy jęczmiennej z warzywami
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
    sól, pieprz, majeranek, ewentualnie kostki rosołowe

Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Staropolski krupnik z kwaszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki,seler i marchewkę obrać, pokroić w małą kostkę.
    Kapustę odcisnąć z soku i poszatkować.
    Ugotować wywar z porcji rosołowej i wędzonej skóry z dodatkiem przypraw. Dorzucić warzywa i wsypać kaszę. Gdy wszystko będzie miękkie wrzucić kapustę i pogotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i startym majerankiem.

Porady

Do wywaru można dodać też porę lub pokrojoną w dużą kostkę cebulę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować