Staropolski kołacz

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę go od wielu lat i nie tylko z okazji świąt. Mojej rodzinie bardzo smakuje.

Składniki:

  • Kołacz: ok. 1,5 kg mąki pszennej
    ● 15 dag twarogu
    ● 3 jajka
    ● 5 dag drożdży
    ● sól
    ● białko.
    Posypka: 10 dag twarogu
    ● po 2 łyżki mąki i mleka
    ● 1 mała cebula
    ● szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Staropolski kołacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy, mieszamy
    z 2 szkl. ciepłej wody
    i 3 szkl. mąki. Odstawiamy na
    2-3 godziny. Dodajemy roztrzepane
    jajka, sól, pokruszony
    twaróg i dosypujemy tyle
    mąki, aby wyrobić gęste ciasto.
    Odstawiamy na 20 minut.
    Formujemy okrągły bochenek,
    smarujemy białkiem.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę,
    twaróg kruszymy i mieszamy
    z pozostałymi składnikami posypki.
    Wykładamy na wierzch,
    dociskamy. Pieczemy 1,5 godziny
    w temp. 180 °C. Smakuje
    z masłem i wędliną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować