Staropolski bigos

  • wyświetlono: 388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny polski bigos-choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany.

IMG_20190918_121058
  • 120min

Składniki

2,5 kg drobnej kiszonej kapusty
garść suszonych maślaków i borowików
30 dag wędzonego boczku
1/2 kg kiełbasy toruńskiej
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
2 łyżki oleju
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
1 przyprawa do bigosu
100 g suszonych śliwek
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki ziarenek kopru
1 łyżeczka cukru
jarzynka lux do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Staropolski bigos

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości.
  • 2. Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, odciskamy kroimy na drobniejsze kawałki,wrzucamy do kapusty.
  • 3. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut .
  • 4. Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki.
    Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos przez godzinę.
    Najlepszy jest na 3 -4 dzień, po odgrzaniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniadania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylazimakiszona kapustakiełbasawieprzowinadanie świąteczneobiaddanie mięsneboże narodzeniebigosświątecznena świętagrzyby suszonestaropolski bigos

Komentarze

Podobne przepisy

image-1yjp0xp

Dodane przez: Duśka55555

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Nieodłączny element każdych świąt....

image-06jbr6h

Dodane przez: Anitak0610

Bigos

Tradycyjnie w każdym domu nie może...

Bigos

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

bigos

Dodane przez: Anitka0804

Bigos

Bardzo smaczny bigos im dłużej...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: Jaga85

Bigos

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu”...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE