Tradycyjny polski bigos-choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany.
2,5 kg drobnej kiszonej kapusty
garść suszonych maślaków i borowików
30 dag wędzonego boczku
1/2 kg kiełbasy toruńskiej
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
2 łyżki oleju
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
1 przyprawa do bigosu
100 g suszonych śliwek
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki ziarenek kopru
1 łyżeczka cukru
jarzynka lux do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Staropolski bigos
1.
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości.
2.
Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, odciskamy kroimy na drobniejsze kawałki,wrzucamy do kapusty.
3.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut .
4.
Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos przez godzinę.
Najlepszy jest na 3 -4 dzień, po odgrzaniu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze