STAROPOLSKI BIGOS

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Taki jak nauczyła mnie moja babcia

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
    1/2 kg słodkiej kapusty
    1/2 kg wędlin
    30 dag wedzonego boczku
    1 kg mięsa surowego( schab, łopatka )
    3 jabłka
    garść suszonych grzybków
    1 duza cebula
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    3 łyżki koncentratu pomidorwego
    majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielony

Staropolski bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie w ktorej się moczyły do miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy w mniejsze kawałeczki.
    Kapustę szatkujemy, dodajemy umytą kapustę kiszoną, dolewamy szklankę wody, gotujemy do miękkości. Na tarce ścieramy jabłka, dodajemy do kapsuty, mięso i wędliny kroimy w kostkę tez rzucamy do gotowania. Dodajemy też grzyby razem z wywarem i śliwki. Cebulę szklimy i wrzucamy również do garnka. doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami, dolewamy wino., gotujemy jeszcze ok 40 minut,dodajemy koncentrat,. Bigos przygotowujemy przynajmniej 3 dni przed podaniem, kazdego dnia go odgrzewając chłodząć i tak powtarzając aż do dnia spożycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy