Staropolska kutia

  • wyświetlono: 7006 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

W wigilijny wieczór

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Agnieszka i Arek Warzechowie, Wrocła
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1/2 kg pszenicy spożywczej
● 1/2 kg maku
● 4-5 łyżek miodu
● 20 dag rodzynek
● 20 dag orzechów włoskich i laskowych
● 5 dag gorzkiej czekolady
● 10 dag fig
● 10 dag suszonych moreli
● 1-2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Staropolska kutia

  • 1. Pszenicę płuczemy pod
    bieżącą wodą i moczymy
    całą noc. Następnego dnia
    gotujemy na małym ogniu
    w bardzo lekko osolonej
    wodzie, aż będzie miękka.
    Odcedzamy.
  • 2. Mak sparzamy, odcedzamy
    i 3-krotnie mielimy. Miód
    rozpuszczamy w 1/3 szklanki
    ciepłej wody.
  • 3. Rodzynki sparzamy, odcedzamy.
    Orzechy rozdrabniamy.
    Czekoladę, figi oraz
    morele kroimy w niewielkie
    kawałki.
  • 4. Pszenicę mieszamy
    z makiem. Dodajemy miód.
    Wsypujemy bakalie i cukier,
    mieszamy.

PP_12-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wizyta miesiącamak

Komentarze

Podobne przepisy

Staropolska drozdżówka

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Drożdżówka staropolska

Przepis na pyszną drożdżówkę znalazłam...

CIASTO KUBUŚ

Dodane przez: basic83

KUBUŚ

PRZEPIS DOSTAŁAM OD SZWAGIERKI...

Kubuś

Dodane przez: Hanula

Kubuś

Ciasto jest niezwykle lekkie. Moje...

Wigilijna kutia z kaszą jaglana zamiast pszenicy:)

Dodane przez: moniquelodz

Wigilijna kutia

Doskonała kutia z dużą ilością...

Piernik staropolski

Dodane przez: zbysiowa

Piernik staropolski

Piernik staropolski, dojrzewający,...

piernik staropolski

Dodane przez: klementynka

Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający

Piernik staropolski jest mięciutki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE